Povratak

Вашето ново кученце

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dalmatiner
Вашето ново кученце
Преди да заведете кученцето в новия му дом, пригответе всички необходими неща. Първите няколко месеца от живота на Вашия домашен любимец са най-важни за създаване на качествена връзка с новото семейство. Трябва да сте последователни и твърди и в същото време да му осигурите безопасен и щастлив дом.

Как да изберем име?

Идеалното име трябва да бъде кратко. Препоръчваме Ви да изберете име, което съдържа две съгласни, защото е кратко и кученцето няма да го смесва с кратки команди или забрани от типа на "Не". Бъдете упорити - всички членове на семейството трябва да използват едно и също име, без да объркват кученцето с прякори или вариации на името му. Наградете го с много похвали и игри винаги, когато реагира на името си.

 

Спане

Осигурете легло за Вашето кученце. Поставете го на тихо място без течение. Първата нощ в новия му дом ще бъде по-лека ако има меко легло, което да му даде топлина и чувство за сигурност. Със сигурност ще го зарадва и играчка за кученца (напр. Karlie), специално проектирана за задоволяване на инстинктите им. Ако в дома си имате и други домашни любимци, запознавайте ги постепенно, не ги оставяйте сами и не ги хранете заедно, докато не се опознаят добре.

 

Обучение за ходене до тоалетна

Puppy trainer (Karlie) - е чудесен инструмент за обучение - мирис, който подтиква кученцето да се изхожда на едно място. За сигурен резултат му покажете мястото, където сте капнали няколко капки от продукта и винаги го водете там сутрин, вечер преди лягане и след всяко хранене. Ако самостоятелно отиде на това място и се изходи, задължително го наградете с лакомство. Памперсите за кученца са голямо улеснение при домашното обучение. Мирисът на памперс ще привлече кученцето да се изходи точно върху тях, а не на пода. Не забравяйте да го наградите, когато използва памперса, така ще го поощрите да се изхожда винаги на това място.

 

puppy feeding 270x330px

Хранене

Първите хранения у дома са много важни. Питайте с какво е хранено Вашето кученце преди да дойде във Вашия дом и му давайте такава храна още ден или два. Ако искате да преминете към супер премиум храни като Rustican или Brit Care, направете го постепенно в период от една до две седмици. Смесвайте новата храна със старата, постепенно увеличавайки количеството на новата, за да не претоварвате младата храносмилателна система. Висококачествената суха храна за кученца, освен че е здравословна, води до формиране на по-малки изпражнения и регулира изхождането. Купувайте само оригинални опаковки, а не храна в насипно състояние. Само оригиналната опаковка гарантира качество, декларирано съдържание, правилен срок на годност и запазване на всички хранителни вещества.

 

Как да изберем правилната храна?

За периода от спиране на сученето до 12 месечна възраст препоръчваме хранене с Rustican Puppy & Junior Puppy. Rustican Puppy & Junior е пълноценна и добре балансирана храна за периода на израстване и отбиване. Съдържа съставките, необходими за здравословен растеж и развитие, както и инозитол - естествен антиоксидант, който чрез свързване на свободните радикали забавя процесите на стареене на организма, силно стимулира имунитета и подобрява състоянието на кожата и козината. Добавянето на „човешки“ храни като месо, яйца, сирене или краве мляко през този период може да причини повече вреда, отколкото полза. Нека Вашият домашен любимец има собствени съдове за храна и вода. Винаги му осигурявайте достъп до прясна вода за пиене.

 

Защо да изберете Rustican Puppy & Junior? 

Дентална хигиена - хрупкавите гранули съдържат калций и поддържат зъбите чисти, а венците твърди и осигуряват свеж дъх.

Храносмилане - висококачествените протеини и влакна осигуряват оптимална усвояемост, плодовите олигозахариди се грижат за състоянието на чревната флора и здравословното храносмилане.

Регулира изпражненията - екстрактът от юка помага при храносмилането и намалява мириса на изпражненията.

Имунитет - Витамините укрепват имунната система на организма.

Енергия – оптимално количество протеини за добро енергийно ниво.

Блестяща козина - Омега-3 и Омега-6 мастните киселини помагат на кученцето да поддържа бляскав копринен косъм.

 

dog kupanje 270c330px

 

Дентална хигиена

Здравите зъби са много важен фактор за цялостното здраве на Вашето кученце. Осигурете му специална четка и паста за зъби. Не я замествайте с пастата, която използвате Вие, защото пяната може да предизвика пристъпи на паника и раздразнение на стомаха ако кученцето я глътне.

 

Къпане

Има много начини да поддържате кученцето в най-добра форма. В MAXI PET можете да намерите шампоани, сухи шампоани, мокри кърпички и спрейове, които са полезни - всеки по свой начин. Повечето собственици на кучета избират нежен шампоан за кученца, кърпа и малко търпение. Достатъчно е кучето да се къпе 1 до 3 пъти годишно, тъй като прекалено честото къпане изсушава кожата.

 

 

 

 Обучение

Послушното кученце ще бъде по-щастливо, по-спокойно и по-забавно от палавото. Най-доброто време за обучение е между 12 и 18 седмична възраст. Основното обучение трябва да започне веднага, след като кученцето влезе в новия дом, а добрите навици трябва да бъдат стимулирани през целия живот. Обучението чрез награждаване е много ефективно, ако наградата се дава за добре изпълнена команда или действие. Кученцето ще свърже наградата само с предходното действие и ако наградата пристигне твърде късно, ще бъде контрапродуктивна. За по-хладно време, облечете Puppy палтенце на кученцето. Винаги носете лакомства, за да можете да го наградите веднага след като правилно е изпълнило командата. Започнете тренирането с прости команди, като например „Седни”, „Ела”, „Легни” и т.н. Използвайте играчки и лакомства и не забравяйте, че Вие трябва да контролирате играта. Социализирайте кученцето и нека винаги бъде под контрол. Ако от малко свикне да общува с други хора и животни, със сигурност ще избегнете бъдещи проблеми в поведението му.

 

puppy fleas 270x330px

 Ваксинация


Ваксинацията е много важна за здравето на вашето кученце. Първата ваксинация се извършва на възраст от 8-9 седмици, а втората – с навършени 12 седмици. Съгласно закона, на кученцата трябва да се постави микро чип и най-добре е да го направите по време на първата ваксинация. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар относно графика на ваксинациите.

 

Обезпаразитяване

Голяма заплаха за кученцата представляват кръглите глисти, които може да се пренесат от майката през плацентата или кърмата. Дори и в неактивно състояние, във вид на ларва, кръглият червей /глист/ може да зарази кученцето през млякото. Симптомите на зараза с глисти са подуване на коремчето и разтройство. На кученцата трябва да се дават хапчета за вътрешно обезпаразитяване на всеки две седмици от 3 до 12 седмична възраст и след това на всеки четири седмици - от 12 седмична до 6 месечна възраст. Освен с глисти, кученцата могат да се заразят и с други чревни паразити, най-често с тении. Чистенето от тении обикновено се прави при ваксинацията против бяс. Препоръчително е 3-4 пъти годишно да се прави вътрешно обезпаразитяване. Бълхата е междинен гостоприемник на малката кучешка тения и е потенциален източник на зараза.

 

Бълхи

Бълхите хапят и се хранят с кръв, причинявайки сърбеж и кожни раздразнения, които могат да доведат до сериозни здравословни проблеми. Има много начини за контрол на популацията от бълхи:

• спот он ампули - най-ефективен начин за превенция; малко течност, поставена по врата на кученцето ще унищожи бълхите,

• прах – ефективен при редовна употреба и добро разтриване в кожата,

• спрей - подходящ за употреба при кученца на възраст над 10 дни,

• шампоан - инсектицид,

• таблетки за дъвчене против бълхи и кърлежи – подходящи за употреба при по-старите кученца.

Освен бълхите, кърлежите също представляват опасност за кученцата. Кърлежите са външни паразити, които се хранят с кръв и могат да бъдат преносители на опасни заразни болести. Като средство за защита се прилагат спрейове, ампули, таблетки за дъвчене и т.н. Средствата против външни паразити най-често са със широк спектър на действие и могат да се използват и против бълхи и против кърлежи.

 

Всичко, от което се нуждаете за Вашето кученце

В MAXI PET можете да намерите всичко за щастливия старт на живота на Вашето кученце. Ако сте добре подготвени, то бързо и лесно ще стане част от Вашето семейство.

За да ви улесним, направихме списък с основните потребности за новото Ви кученце:

• храна за кученца
• 
лакомства за кученца
• 
витамини и минерали
• 
средство против бълхи
• 
легло
• съдове за храна и вода
• играчки
• нашийник                         

      

• поводи
• 
медальон за идентификация
• 
средства за трениране на ходенето по нужда
• 
четки и гребени
• 
шампоан за палета
• 
четка и паста за зъби
• къщичка за кучета (ако кучето ще живее навън)
• 
чанта за носене
• постелка за кола