Povratak

Леопардов гекон

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
leopard-gecko

Твоето животно ли съм?

Леопардовият гекон (Eublepharis macularius) е идеален за начинаещи хобисти, които са решили да отглеждат този вид любимец в терариум. Лесен е за отглеждане, кротък, много рядко хапе и лесно свиква с живота в терариума.

 

Порасналият гекон тежи 60 до 80 грама и достига дължина до 25 см. Много лесно се сприятелява с хората и позволява да го държите в ръце. Геконът е много чиста животинка, която ще ходи по нужда в едно определено място в терариума и лесно ще го почиствате.

 

Откъде идвам?

В природата Леопардовият гекон обитава източната част на Иран, Афганистан, Пакистан и Индия. Живее в пустинни и сухи райни. Той е нощно животно, сменя кожата си само и през деня се крие в дупки и под камъни.

 

Къде обичам да живея?

Тъй като Леопардовият гекон в природата живее в източната част на Иран, Афганистан, Пакистан и Индия, в терариума трябва да му създадете тропически и субропически условия. Минималният размер на терариума трябва да бъде 60х30х30см /50л/. Добре е постелката да е от едри пясъчни гранули, защото геконът може да погълне ситния пясък и да се стигне до храносмилателни проблеми или задушаване. Кедрови и борови постелки не се препоръчват, защото са отровни.

 

Препоръчителната дневна температура в терариума е между 25 и 35°C, а нощната 20°C. Можете да поддържате топлината с отоплителна подложка, керамични лампи или нагреватели - камъни. Много важно е една част от терариума да бъде хладна, геконът сам ще избере коя. Задължително поставете съд с чиста прясна вода, ще осигури влажност, която трябва да бъде 45-50%.

 

За разлика от други представители на геконите, Леопардовият няма адхезивни лапички, а малки нокти, поради което не може да се катери по отвесни повърхности и живее на пода на терариума. Непременно му направете укритие /кух камък, кутия и др./, където да се скрива през деня. Геконите са нощни животни и не се припичат през деня, така че нямат нужда от UV лампа. Осигурете им смяна на светлината и тъмнината в периоди от по 12 часа /12 часа ден, 12 часа нощ/.

 

leopard-gecko2

Как да се отнасяш с мен?

Ако условията, които сте им създали, им харесват, Леопардовите гекони са много кротки и питомни. Важно е да ги докосвате внимателно и в никакъв случай да не ги дърпате или вдигате, хващайки ги за опашката, защото ще я откъснете. След известно време ще му порасне друга опашка, но няма да бъде толкова красива, колкото е била първата. Младият Леопардов гекон ще сменя кожата си на всеки 2-3 седмици. През тези периоди в терариума трябва да има по-голяма влажност. Добре е да поставите и влажна дървесна кора, която да му послужи като опора по време на този процес.

 

Какво обичам да ям?

Леопардовият гекон е месояден, по-точно насекомояден. Храни се с брашнени червеи, зофобаси, хлебарки, глисти, щурци, скакалци и дребни „пинки“ гризачи. Полянните насекоми са чудесен избор, но трябва да внимавате да не са отровни или да не са от рода на калинките, защото имат обвивка /люспа/, която не може да се храносмила.

 

Порасналият гекон изяжда до 10 насекоми /три пъти седмично/, а младите до 5 по-малки насекоми всеки ден. Обичат да ближат сочни плодове като папая, киви и обелено манго. Към храната трябва да се добавят калций и витамини /особено D3/ - за младите гекони всеки ден, а за порасналите на всеки трети ден. Храната на геконите /насекоми, пинки мишки/ трябва да бъде жива, защото само така могат да я забележат. Желателно е да ги храните вечер. Фобасите са подходящи за по-големите видове, а най-лош избор са брашнените червеи.

 

Поддържай ме здрав и във форма

Ако живее в добри условия, Леопардовият гекон има отлично здраве. Много важно е да има място за укритие. Липсата му може да предизвика постоянен стрес, който ще доведе до отслабване на апетита, цялостно отслабване и влошаване на имунитета. В случай, че Вашият леопардов гекон има полузатворени очи, не е активен, има замърсен или кървав анус, диша с отворена уста, има светли петна по тялото /знак, че е прекалено влажно или прекалено хладно в терариума/, има деформирана опашка или стави, предразположен е към фрактури, долната част на крачетата е подута, долната челюст е подута или виси, коремчето му е подуто, незабавно потърсете помощ от ветеринар.

 

Здраве

Леопардовият гекон е здрав, когато:

-  порасне до 25см

-  има подвижни клепачи

-  ективен е

-  очите му са бистри

-  няма наранявания по клепачите

-  кожата му е здрава и няма остатъци от онази, която е сменил

-  основната му окраска е бяла с много кафяви и черни петна по тялото

-  анусът му е чист

-  изпражненията му са формирани

-  устата му е правилно затворена

-  има добър апетит

 

Размножаване

Разликата между женските и мъжките Леопардови гекони е много малка, а полът може да се определи след 6-12 месечна възраст. Мъжкият има по-голяма глава от женската, по-широка основа на опашката и по-голям и по-ясно изразен анус. Здравата женска снася яйца на всеки 6- 8 месеца. Инкубацията при температура от 25-30°C трае 55 дни. Тогава трябва да поддържате 50% влажност като пръскате дехлорирана вода един или два пъти на ден.

 

Обичам ли компания?

Порасналият мъжки Леопардов гекон е чувствителен по отношение на територията си и може да бъде агресивен, затова се препоръчва да бъде сам с 2-3 женски гекона.

 

Списък за покупки:

  • Информационна листовка за леопардовите гекони
  • стъклен терариум с мин.размер 60х30х30см
  • съдове за храна и вода
  • подов нагревател или керамична лампа
  • термометър, хигрометър
  • осветление
  • витамини, минерали
  • декорация за терариум /камъни за укриване, изкуствени растения/