Povratak

Вашето ново котенце

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
kitten 270x330px

Вашето ново котенце

Котките са любящи и интелигентни същества. Макар че са мили и нежни, те са самостоятелни и могат да се приспособят към всеки стил на живот. Оставете котето да открие новия си дом, мястото за спане, тоалетната с пясък, но не го изпускайте от очи. Предложете му храна и вода и го наблюдавайте, докато не се успокои и не заспи. Не позволявайте да бъде обезпокоявано или третирано като играчка. В този етап ще бъде притеснено, защото се намира в нова среда, без майка си, братята и сестрите. Бъдете нежни към него, милвайте го, осигурете му топло легло и мека играчка.

 

Спане
Малко игра преди лягане ще осигури добър сън за котето и цялото семейство. Котетата обичат да чувстват топлина, особено, когато дремят. Онова, което им е необходимо след дългия ден е удобно легло. Поставете го на тихо място, нека няма течение. Помнете, котето е младо животинче, а не играчка. Уважавайте нуждите му и го оставяйте да се наспи.

 

 

 

 

Обучение за ходене по нужда

Котките са много чисти животни, но на малкото животинче трябва да покажете какво очаквате от него. Поставете тоалетната с пясък на достъпно място, не близо до купичката с храна и редовно я почиствайте. Обезателно ползвайте лопатка за чистене на съда. След като нахраните котето и след спане, отнесете го до тоалетната и почакайте да се изходи. Ако имате двор, показвайте му го постепенно и с времето котето само ще избере мястото, на което ще ходи по нужда.


Хранене

Котенцата трябва да ядат няколко пъти на ден. Питайте с какво е хранен Вашият нов любимец преди да дойде при Вас и още няколко дни му давайте този вид храна. Когато искате да преминете към нова, смесвайте я със старата като постепенно увеличавате количеството на новата в сместа. Най-добрият избор е храната суперпремиум, тъй като е перфектно балансирана и съдържа всички вещества, необходими за здравословен растеж и развитие на младия Ви любимец.

Котенцата обичат мляко, но високото ниво на лактоза им причинява разтройство. Като алтернатива може да му предложите специалното адаптирано мляко за котенца, което ще намерите в нашия магазин. Винаги му осигурявайте достъп до прясна вода. Котетата обичат и лакомства, но внимателно съобразявайте дозирането им с инструкциите за употреба, отпечатани на опаковката. Редовно чистете купичките за храна и вода.

 

 

kitten playing 270x330px

Дентална хигиена

Здравите зъби са много важни за Вашето коте. Много пораснали котки имат сериозни проблеми поради големите натрупвания на плака, която може да отстрани ветеринар. Но, появата на плака може да се предотврати ако редовно четкате зъбите на Вашия любимец със специални четка и паста за котки. Не употребявайте Вашата паста за зъби, защото съдържа вещества, вредни за котето. Натрупването на плака може да се предотврати със суха храна, нейните парченца я отстраняват механично.

 

 

Къпане и разресване

Препоръчително е да разресвате котето всеки ден, особено ако има дълъг косъм. При разресването се отстраняват вече паднали косми, прах и мърсотия. Разресването пречи и на образуването на космени топки в стомаха на котето, а също така дарява Вас и Вашия любимец с приятни преживявания. Къпането не е необходимост, но ако котката Ви има дълъг косъм, къпане няколко пъти в годината ще помогне за поддържане на чиста и гладка козина. В нашия магазин можете да купите специални шампоани за котенца, както и сухи шампоани. Ако научите малкото котенце на тази процедура, то ще я приема с радост и одобрение. След като го изкъпете, изсушете го добре и го разрешете.

 

 

Активност и игра

За да поддържат добра форма, котенцата трябва да се движат. Обичат и да драскат – така острят ноктите си. За да запазите мебелите в дома си, осигурете на котето драскалка – ако е възможно висока, за да може да се изтегне, докато драска. Играчки от типа на въдици, мишлета и топчици са идеално развлечение за Вашия любимец, а тунели с дупки и драскалки на няколко етажа ще бъдат за него истинско предизвикателство и забавление. Не забравяйте всеки ден да обърнете внимание на Вашето коте и да си поиграете с него.

 

 

Ваксинация

На котенцата трябва да се правят многовалентни ваксини против заразни вирусни болести. Ваксинирането започва, когато котката е навършила девет седмици и се повтаря след 4 седмици. Котета, които не са навършили 9 седмици също могат да бъдат ваксинирани като след първата доза се дава следваща след всеки 3-4 седмици, докато котето не навърши 12. Реваксинацията е необходима, за да се осигури непрекъсната защита. След основната ваксинанция, достатъчно е да реваксинирате котката веднъж в годината. Котки, които са навършили 3 месеца могат да бъдат ваксинирани и против бяс.

 

 

kitten wc 270x330px

Обезпаразитяване

Най-разпространените глисти при котките, особено при малките котета, са Toxocara cati и Toxascaris leonina. Дълги са около 5-10 см, бели или кафеникави, приличат на спагети. При силна паразитна инвазия, котката може да ги повърне или да ги отделя чрез фекалиите. Освен стомашни проблеми, паразитната инвазия може сериозно да наруши общото състояние на организма. Котетата, които са заразени с тези чревни паразити имат кръгло и подуто коремче и постоянно са гладни. За да защитите своя любимец, който живее в дома Ви, редовно провеждайте обезпаразитяване и чистете съдовете за пясък – така ще предотвратите инфектирането чрез ларви. Много е важно и предпазването на котето от бълхи, защото и те пренасят някои видове чревни паразити. За щастие, съществуват ефикасни средства за едновременно третиране на различни видове чревни паразити. MAXI PET предлага ефикасни препарати за обезпаразитяване под формата на пасти, таблетки и спот он ампули (включително и ампули, които едновременно действат против външни и вътрешни паразити).

 

 

Бълхи и кърлежи

Котето навсякъде може да бъде нападнато от бълхи. За да ги унищожите, трябва да третирате не само него, а и цялата къща - килими, завеси, паркет, завивки, котешкото легло. Много е важно да лекувате котето едновременно срещу вътрешни и външни паразити, тъй като бълхите могат да бъдат носители на тения. Ако имате повече животни в къщата, третирайте всички едновременно срещу паразити.

 

Ако намерите кърлеж, можете да го извадите със специална пинсета, каквато ще намерите в нашия магазин. Задължително извадете целия кърлеж. Не го дръпвайте с пинсетата, най-напред леко го завъртете. Може да употребите и някой от инсектицидите, които са безопасни за котки и да оставите кърлежа да отпадне сам. Можете да използвате и стария трик с олио или алкохол.

 

 

Кастриране / стерилизиране

Както всичко в живота, така и кастрирането/стерилизирането на котките има своите предимства и недостатъци. Факт е, че стерилизираните котки живеят по-дълго и са по-здрави от репродуктивно способните, независимо дали живеят навън или в дома Ви. От ветеринарна гледна точка стерилизацията на женските котки се препоръчва, за да се предотврати репродукцията и да се намалят рисковете от заболявания. Животът на стерилизираните котки е два пъти по-дълъг – живеят 14 до 18 години.

 

Кастрираният котарак няма да отбелязва територията у дома и няма да оставя неприятни миризми. Също така няма да изпитва необходимост да скита и да се бори. Твърди се, че стерилизираните животни стават дебели, мързеливи или депресивни, но истината е, че стават такива поради прекомерно хранене и недостатъчно движение и игра, а не от стерилизацията.

 

Резултатът от кастрацията/стерилизацията всъщност може да бъде по-красив и по-щастлив дом, защото енергията, която котката би изразходвала за търсене на партньор ще се пренасочи към човека и взаимоотношението с него. Намаляването на нивото полови хормони води до промяна в поведението на котките – стават по-спокойни, по-любвеобвилни и нещо много важно – по-често са близо до дома си/ако излизат навън/. Така се намаляват рисковете от заразни болести, някои от които се пренасят и на хората, както и от евентуални ранявания по пътищата.

 

При женските котки стерилизирането е вид превенция за тумор на млечните жлези, инфекции на матката и също така спестява на животното последиците, които носи една бременност. Поради намалената активност след операцията, стерилизираните котки са склонни към напълняване, особено ако се хранят по същия начин, както и преди. За периода след операция и за понататъшно поддържане на кондицията препоръваме специалните храни, съобразени с нуждите на стерилизираните котки, които живеят предимно в къща/апартамент.

 

Кастрацията/стерилизацията е рутинна процедура, която може да се извърши във всяка ветеринарна клиника или кабинет. За безпроблемно пътуване осигурете средство за транспортиране на котката, в което ще се чувства безопасно и сигурно.

 

 

Всичко, от което се нуждаете за Вашето котенце

В MAXI PET можете да намерите всичко за щастливия старт на живота на Вашето котенце. Ако сте добре подготвени, то бързо и лесно ще стане част от Вашето семейство.

За да Ви улесним, направихме списък с основните потребности за малкия Ви любимец:

храна за котенца                                                            

лакомства за котенца

витамини за котенца

легло

играчки

драскалка

тоалетна за котки

пясък за котки

лопатка за чистене на тоалетната

купички за храна и вода

четка и средства за поддържане на козината

нашийник

транспортер

средства за дентална хигиена

паста за помощ при изхвърляне на космите

средство за обезпаразитяване