Povratak

Малък и голям Александър

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
alexandar

Твоето животно ли съм?
Малкият и големият Александър са много сходни по потребности птици. За начинаещите ще е по- лесно с малкия Александър, особено заради размера на кафеза. Идеални са за отглеждане в къщи. Двата вида са много привързани към своите собственици и са доста тихи, освен в сезона на чифтосването, когато е възможно да станат доста гласовити /големият Александър може да бъде шумен и извън сезона на чифтосването/. Много са упорити и не прекалено страхливи и срамежливи.

 

Откъде идвам?
Малкият Александър по произход е от северозападна Африка, докато големият Александър идва от северозападна Азия. В природата живеят в райони с големи гори и в саваната, и се движат в малки групи.

 

Получили са името си заради Александър Велики, за когото се твърди, че е един от първите, който ги е донесъл в Европа от Азия. Живеят средно 20-40 години.

 

Къде обичам да живея?
Кафезът за Александър трябва да бъде от твърд материал и с минимални размери 60 х 45 х 90 см. Птиците Александър обичат да се движат и по пода. Освен къщичка, хранилка и поилка, в кафеза трябва да се поставят и клонки за катерене, както и играчки. Съдинките за храна и вода трябва да бъдат добре закрепени, а пречките или клонките да са от твърдо дърво, защото те много обичат да кълват и да упражняват клюновете си. Птиците Александър много обичат да се къпят и обичат да бъдат пръскани. Всеки ден почиствайте съдовете им за вода и храна. Веднъж седмично би трябвало да се измиват пречките и играчките, а пода – всяка втора седмица. Веднъж годишно трябва основно да се измие и дезинфекцира кафезът.

 

Как да се отнасяш с мен?
Ако си вземете по-млад папагал, ще бъде по-лесно да го научите на определени думи. Във всеки случай, за да научите папагала да говори, той трябва да бъде опитомен и отделен от други птици, за да чува само човешки говор. Най-вероятно първо ще произнесе своето име, защото най-често ще го изговаряте в негово присъствие. Най-добре е да изберете име, в което да присъства звукът „а“ или „о“, защото големите папагали най-лесно произнасят думи с тези вокали. Ако сте упорити, Вашият папагал може да научи различни звуци и думи.

Какво обичам да ям?
Освен готовите смеси с храна за големи папагали, която се състои предимно от слънчогледови и други семена, както и от небелени фъстъци, може да допълните храната им с плодове, зеленчуци, орехи, лешници и бадеми в малки количества.

mali-aluksandar

 

Поддържай ме здрав и във форма
Както и за всички останали папагали, симптомите на някои заболявания са подпухналост, апатия, отказ от храна, разстройство, повръщане, кихане, воднисти очи. Ако Вашият Александър има някои от посочените симптоми, задължително потърсете съвет от ветеринарния лекар.

Здраве
Птиците Александър са здрави, когато:
- Очите не са сълзливи и са широко отворени
- Перата са чисти и подредени, а ноктите не са прекалено дълги
- Няма промяна в цвета и консистенцията на изпражненията
- Имат чисти и сухи ноздри

- Нямат видими отоци и наранявания
- Жизнерадостни са и имат добър апетит

 

Размножаване
Птиците Александър съзряват полово на 18-месечна възраст, но е желателно да ги чифтосвате едва на 3-годишна възраст. Трябва да се постави гнездо в къщичката им. Александър се чифтосва веднъж годишно, обикновено през февруари и женската снася 2-4 яйца. Инкубацията трае средно 28 дена. След 7-мата седмица на младите им израстват пера и могат да летят, а от 21-вия ден стават самостоятелни.

 

Обичам ли компания?
Малкият Александър не може да бъде отглеждан с други породи птици, защото е доста агресивен спрямо тях.

 

Списък за покупки

  • Информационна листовка за птиците Александър
  • По-голям кафез /60 х 45 х 90 см/
  • Пречки за кацане
  • Хранилка
  • Поилка
  • Различни играчки
  • Готова храна за големи папагали
  • Лакомства
  • Витамини
  • Кости от сепия