Povratak

Морско свинче

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ruke zamorcic 270x330px

Твоето животно ли съм?
Морските свинчета са идеални домашни любимци за децата. Понякога са раздразнителни, но рядко ще одраскат или ухапят собственика. Любопитни са, дружелюбни и комуникативни. Продължителността на живота им е 4-8 години.

 

Откъде идвам?
Произходът на морските свинчета е централната част на Южна Африка. През 16-ти век испански завоеватели ги пренасят в Европа, където се превръщат в популярни и обичани домашни любимци. Името им всъщност говори, че са дошли през морето и произнасят звукове подобно на прасенца. Съществуват различни варианти на козината и цветовете на морските свинчета. Основно се делят на свинчета с мека козина и къс косъм, с мек копринен косъм и с дълъг косъм.

 

Къде обичам да живея?
Морските свинчета са доста активни, затова им трябва повече място. Домът им трябва да бъде защитен от дъжд, слънце, студен вятър, течения и екстремни температурни промени. Когато избирате клетка, нека повърхността й не е по-малка от 120 x 60 см, а височината поне 50 cм. Разбира се, ако имате повече морски свинчета, ще Ви бъде необходима по-голяма. Ако клетката е малка, трябва да пускате морските свинчета да се разхождат из къщи или в добре заградена зона. Този любимец се чувства по-сигурно ако клетката му е поставена на повдигнато място.

 

Нека в клетката има място за спане, вода, съд за хранене и възможност за движение. Сложете постелка на дъното, лесно ще я почиствате и ще избегнете неприятни миризми и евентуални зарази. Желателно е морското свинче да излиза от клетката всеки ден, но трябва да внимавате да не гризе електрически кабели или отровни растения.

Как да се отнасяш с мен?
През първия ден в новата среда морското свинче ще бъде срамежливо и въздържано. Преди да се опитате да го поставите в ръцете си, важно е да „говорите“ с него няколко дни. След това му предложете вкусно лакомство от ръката си и когато се уверите, че вече не се бои, говорете му със спокоен глас, вземето го в ръце и го погалете. Така ще го спечелите, а след това само ще идва в ръцете Ви от любопитство.

Какво обичам да ям?
Морските свинчета са тревопасни. Сухото сено е основната им храна, затова винаги трябва да им е на разположение. Освен сено, в купичката му трябва да има и смес от семена за морски свинчета и винаги пресни плодове и зеленчуци. Тъй като много обичат да ядат, трябва да внимавате с количеството храна, което им давате, за да не надебелеят. 1 ч.л. готова храна за морски свинчета му е достатъчна за цял ден. Можете да го храните и със спанак, целина, домати, моркови, чушки, краставици, ябълки, пъпеши, праскови, грозде, ягоди, круши, трева (от нетретирани участъци, в никакъв случай не откъсната покрай пътя), лист от глухарче.

 

zamorcic 270x330px

Поддържай ме здрав и във форма
Здравото морско свинче има бистър поглед, суха муцунка и блестяща козина. Ноктите и зъбите трябва да се контролират редовно. Проблеми като сърбеж, загуба на козина, както и всяка промяна във външния му вид или поведението, трябва да бъдат решавани от ветеринарен лекар. Морските свинчета с дълъг косъм трябва редовно да се сресват, за да може козината им да бъде в най-добра форма и да не се заплита, а ако забележите, че дължината на косъма пречи на свободното движение на свинчето или пък се цапа прекалено много, когато ходи по нужда, трябва да го подстрижете.

Здраве 
Морското свинче е здраво, когато:
- има добър апетит и енергия
- очите му не сълзят и нямат гурели
- зъбите и ноктите му не са прекалено дълги
- има сухо носле
- козината му е сияйна, мирише на прясно сено и слама
- няма подутини или видими ранявания

 

Размножаване
Мъжките съзряват полово, когато са на 60 дни, а женските вече на 28 - 35. Бременността трае 59 - 72 дни, а броят на малките варира между 2 и 5. Малките морски свинчета веднага се раждат с козина и с отворени очи. Майката ги кърми 2 - 3 седмици. Ако решите да чифтосвате женски свинчета, направете го докато са по-млади (на възраст от 6 месеца до една година).

Обичам ли компания?
Морските свинчета обичат компания и идеално за тях е ако в клетката са поне две. Най-добре е ако ги вземете докато са още малки. Понякога стават агресивни ако около женската има повече мъжки. Мъжкото свинче без проблем съжителства с друго мъжко или женско, но по-лесно свикват едни с други, когато растат заедно. Ако мъжкото е кастрирано, възможни са всички комбинации. Съжителството между морско свинче и зайче не се препоръчва поради разликите в поведението им.

 

Списък за покупки: