Povratak

Плъх

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
labrador 270x330

Твоето животно ли съм?

Плъхът е интелигентно и социално животинче, което предпочита живот в двойка или в група. Когато са повече, обичат да се чистят един друг, потриват, спят, комуникират, карат се и се бият. Будни са нощем, а най-активни рано сутрин и вечер. Препоръчително е да се отглеждат в еднополови двойки, в никакъв случай с други по-малки гризачи, защото вероятно ще ги нападнат. Много са любопитни, но лесно се отглеждат и опитомяват. Продължителността на живота им е от 2 до 3 години.

 

Откъде идвам?

Черният плъх (Rattus rattus) е най-известният вид. Произходът му е от Азия и е един от най- разпространените видове животни по целия свят. Като домашен любимец започва да се отглежда през 19. век.

 

Къде обичам да живея?

Настанете плъховете в средно високи и високи клетки, защото обичат да се катерят. Размерите не са точно определени, но се препоръчва височината на клетката да е най-малко 80 см, докато размерите на подовата част за два плъха трябва да бъде най-малко 50 х 60 см. В клетката трябва да добавите по нещо за игра и забавление, защото през периода на растеж и развитие плъховете обичат да гризат какво ли не. Също така е препоръчително да се покрие една част от клетката или да им се направи къщичка, в която ще се скриват. Освен просторна клетка, трябва да им осигурите и свободно движение извън нея. В идеалния случай - най-малко по един час на ден. Освен място за спане, в клетката трябва да има съд за храна и вода, постелка (дървесни стърготини, сено, вестници, стари дрехи), която да покрива дъното на клетката. Поставете клетката на тихо място без шум, течение или директна слънчева светлина.

 

Как да се отнасяш с мен?

Колкото повече обръщате внимание на новия си домашен любимец, толкова по-бързо ще свикне с гласа и миризмата Ви. Дръжте го в ръцете си толкова често, колкото можете, въпреки че в началото може и да не му е приятно. Също така, добър начин да се сприятелите е ако го носите на рамото си. Никога не го вдигайте за опашката, това не му харесва! Хващайте го внимателно с една или две ръце под гърдите, зад предните крака.

 

rat4

Какво обичам да ям?

Основната му храна е готова смес за плъхове или пшеница, ечемик, ориз, хляб, слънчогледово семе, ябълки, манголд, спанак, моркови и други плодове и зеленчуци. Мазни ядки (орехи, бадеми) давайте във вид на лакомство. В малки количества е позволено месо, сирене или кисело мляко. Човешки сладкиши, агруми, зеле и други зелеви култури са забранени за плъховете. Осигурете му достъп до прясна вода.

 

Поддържай ме здрав и във форма

Ако забележите, че вашият плъх е летаргичен, подгърбен, ако очите му са полузатворени, няма апетит, диша тежко или козината му е рошава и неподредена, посетете ветеринарен лекар.

 

Здраве

Плъхът е здрав, когато:

- е активен и любопитен

- има добър апетит

- има нормални и редовни изпражнения

- има чиста и гладка козина

- има бистър поглед и сияещи очи

- няма проблеми с дишането

 

Размножаване
Плъховете достигат полова зрялост на възраст от 1 до 3 месеца. Женските се разгонват на всеки пет дни. Променят поведението си и стават по-активни. Бременността трае 21 до 28 дни. Раждат се от 4 до 10 малки, а през годината женски плъх може да роди 4 до 6 пъти. Малките се раждат слепи и без козина. През първите 4 до 6 седмици имат нужда от майчино мляко. Когато навършат 8 месеца са напълно развити и достигнали постоянния си размер.


Обичам ли компания?

Плъховете са социални животни и не се препоръчва да се отглеждат сами. Ще им бъде много по-интересно и ще се чувстват по-щастливи ако живеят като двойки или в еднополови семейни групи. Препоръчително е новите членове на групата да бъдат по-млади (на възраст до 10 седмици), макар че е възможно да въведете и по-стар плъх в групата. Обезателно направете упознаването постепенно, в продължение на няколко дни. Преди това изчистете и измийте добре клетката, за да неутрализирате миризмата на плъха, който вече живее в него.

 

Списък за покупки: