Povratak

Пораснали котки

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
adult cat 270x330px

 

Изберете своята котка

Котките имат силно изразен темперамент, но той се формира под влияние на условията за живот и характера на собственика. Котката ще приеме човешкия стил на живот, ще се приспособи към семейството, но за разлика от кучето, ще задържи своята независимост. Не изисква много грижи, чиста е, дискретна, красива и приспособяваща се към условията. Независимо дали е дошла случайно във Вашия дом или след дълго обмисляно и зряло решение, дори и когато е пораснала, коката много бързо се адаптира към новия си дом.

 

Спане

Както за всяко същество, така и за котката, спането е важно и необходимо, но за разлика от човека тя инстинктивно спи дълбоко и продължително няколко пъти през деня. Обикновено котката сама избира мястото си за спане и упорито остава точно там, затова сложете леглото й на това място, дайте й възможност за спокоен сън.

 

Ако мястото, което е избрала, по някаква причина не може да бъде нейната територия за сън, при нас можете да закупите различни средства за привличане и отблъскване, с които можете да „примамите“ котката на желаното от Вас място. В повечето случаи няма да сгрешите ако изберете място, което е в близост до източник на топлина. В MAXI PET можете да купите и легло за радиатор, което котките просто обожават, особено ако е в тиха част /не толкова оживена/ на дома Ви.

 

Хранене

Добре е да храните котката по едно и също време, пригодено, разбира се, към Вашия ритъм, но когато веднъж го установите, желателно е да не го променяте, за да не се наруши храносмилателната физиология на животното. Порасналата котка яде веднъж или два пъти на ден. Изтънчена във всяко отношение, котката е такава и към избора на храната и не се изненадвайте ако пости няколко дни вместо да яде нещо, което не й харесва. В MAXI PET със сигурност ще намерите храна, която Вашата котка ще яде с удоволствие, а най-добрият избор е супер премиум, защото е перфектно балансирана, съдържа всички необходими вещества и има отличен вкус. Ако желаете да преминете към друга храна, направете го постепенно, смесвайте старата и новата като увеличавате количеството на новата.

 

Котките обичат мляко, но високото ниво на лактоза им причинява разтройство. Като алтернатива може да предложите специалното адаптирано мляко за котки, което ще намерите в нашия център. Винаги осигурявайте достъп до прясна вода. Котките обичат и лакомства, но внимателно съобразявайте дозирането им с инструкциите за употреба, отпечатани на опаковката. Редовно чистете купичките за храна и вода.

 

Котешка трева

Котките имат нужда да похапват свежа трева, тъй като тя предизвиква дразнене на стомаха, благодарение на което повръщат, оригват или изкашлят чужди тела, особено космите, които са погълнали, докато са се близали. Ако нямат трева, котките ще дъвчат листата на саксийните цветя с риск да се отровят. В магазинът ни можете да купите котешка трева, поставена на специална подложка, която просто трябва да поливате няколко дни, за да поникне.

 

Дентална хигиена

Здравите зъби са много важни за Вашата котка. Много пораснали котки имат сериозни проблеми поради големите натрупвания на плака, която иначе отстранява ветеринар. Появата на плака, обаче, може да се предотврати ако редовно четкате зъбите на Вашия любимец със специални четка и паста за котки. Не употребявайте Вашата паста за зъби, защото съдържа вещества, вредни за котката. Натрупването на плака може да се предотврати със суха храна, нейните парченца я отстраняват механично.

macka stoji 270x330px

Бременност

Бременността е период, през който котката износва малките, започва в момента на чифтосването и завършва с раждането. Бременността обикновено трае 62 дни, но може да варира между 56 и 67, в зависимост от индивида, породата и броя на малките /ако са повече, периодът е по-кратък/. Поведението на котката се променя – става по-любвеобвилна, търси тихи места, не е толкова игрива. Освен уголемяването на млечните жлези, промени настъпват в целия организъм и затова е нужно да се обърне внимание на качеството на храната. По време на бременност нуждата от витамини също е повишена.

 

Понякога се появява и т.нар. фалшива бременност /много по-често при кучетата/, при която котката проявява признаци на истинска бременност без да се е стигало до чифтосване. Ако такова състояние се повтаря, необходимо е да се провери функцията на яйчниците.

 

Разгонване

Разгонване е наименованието на видимата фаза от естралния цикъл, при котката то може да бъде многократно (най-често 3-5 пъти годишно). Обикновено от септември до януари настъпва фаза на покой. Активната фаза /еструс/ продължава 3-6, понякога и до 10 дни, ако няма мъжки. Наблюдават се много характерни промени в поведението. Котката става по-нежна към собственика си и постоянно търси компанията му, проявява признаци на безпокойство, често мяуче, заема специфични пози – извива опашка настрани, изпъва задните лапички или потропва с тях. Трябва да се има предвид, че нов цикъл може да започне само седмица или две след раждане. Разгоненият котарак маркира територията с урина, която има силен и специфичен мирис.

 

Гълтане на косми

Котките прекарват много време в оправяне на козината си с език и в процеса гълтат много окапали косми. Погълнатите косми не са само дразнител, те внасят в организма лецитин и витамини, но преминавайки през различни етапи в процеса на храносмилане се разграждат само частично, усукват се и образуват космени топчета с различна големина и твърдост. Могат да преминат през стомаха и червата без да причинят проблеми, но когато са по-големи, предизвикват стомашни разтройства – повръщане, запек. Ето защо е важно да освободим котката от космите, които е погълнала, а MAXI PET предлага голям избор пасти, които улесняват тази процедура. За да избегнете поглъщането на големи количества косми, редовно разресвайте Вашата котка.

 

macka lezi2 270x330px

Къпане и разресване

Къпането на котки /с изключение на изложбените/ не е лесно начинание, нито пък е необходимо и те обикновено се съпротивляват, макар че се срещат и такива, които го харесват. Ако научите малкото коте на тази процедура, ще можете да го къпете без проблем и когато порасне. Ако Вашата котка има дълъг косъм, къпането ще помогне за поддържане на чиста и гладка козина. В нашия център можете да купите специални шампоани за котки, както и сухи шампоани. След къпане, подсушете котката с кърпа. При нас можете да намерите и специални абсорбиращи кърпи. Избягвайте електрическите сешоари, котките се страхуват от тях.

 

Активност и игра

Котката обича да играе и когато порасне. От една страна все повече се изострят рефлексите й на ловец, а от друга има необходимост да поддържа гъвкавост, живост, ловкост и сила. В MAXI PET предлагаме голямо разнообразие от играчки за котки, включително и съдържащи етерични масла, които ги правят още по-привлекателни.

Котките обичат и да драскат – така острят ноктите си. За да запазите мебелите в дома си, осигурете й драскалка – ако е възможно висока, стабилна, с облегалка, за да може да се изтегне, докато драска. Играчки от типа на въдици, мишлета и топчици са идеално развлечение за Вашия любимец, а тунели с дупки и драскалки на няколко етажа ще бъдат за него истинско предизвикателство и забавление.

 

Ваксинация

На котките се правят многовалентни ваксини против заразни вирусни болести. Ваксинирането започва, когато е навършила девет седмици и се повтаря след 4 седмици. Котета, които не са навършили 9 седмици също могат да бъдат ваксинирани като след първата доза се дава следваща след всеки 3-4 седмици, докато котето не навърши 12 седмици. Реваксинацията е необходима, за да се осигури непрекъсната защита. След основната ваксинация, достатъчно е да реваксинирате котката веднъж в годината. Котки, които са навършили 3 месеца могат да бъдат ваксинирани и против бяс.

 

Обезпаразитяване

Най-разпространените глисти при котките, особено при малките котета, са Toxocara cati и Toxascaris leonina. Дълги са около 5-10 см, бели или кафеникави, приличат на спагети. При силна паразитна инвазия, котката може да ги повърне или да ги отделя чрез фекалиите. Освен стомашни проблеми, паразитната инвазия може сериозно да наруши общото състояние на организма. Котетата, които са заразени с тези чревни паразити имат кръгло и подуто коремче и постоянно са гладни. За да защитите своя любимец, който живее в дома Ви, редовно провеждайте обезпаразитяване и чистете съдовете за пясък – така ще предотвратите инфектирането чрез ларви. Много е важно и предпазването на котето от бълхи, защото и те пренасят някои видове чревни паразити. За щастие, съществуват ефикасни средства за едновременно третиране на различни видове чревни паразити. MAXI PET предлага ефикасни препарати за обезпаразитяване под формата на пасти, таблетки и спот он ампули (включително и ампули, които едновременно действат против външни и вътрешни паразити).

 

zena macka 270x330px

Бълхи и кърлежи

Котката навсякъде може да бъде нападната от бълхи. За да ги унищожите, трябва да третирате не само нея, а и цялата къща - килими, завеси, паркет, завивки, котешкото легло. Много е важно да лекувате котката едновременно срещу вътрешни и външни паразити, тъй като бълхите могат да бъдат носители на тения. Ако имате повече животни в къщата, третирайте всички едновременно срещу паразити.

Ако намерите кърлеж, можете да го извадите със специална пинсета, каквато ще намерите в нашия магазин. Задължително извадете целия кърлеж. Не го дръпвайте с пинсетата, най-напред леко го завъртете. Може да употребите и някой от инсектицидите, които са безопасни за котки и да оставите кърлежа да отпадне сам. Можете да използвате и стария трик с олио или алкохол.

 

Кастриране/стерилизация

Както всичко в живота има своите предимства и недостатъци, така и кастрирането/стерилизирането на котките. Факт е, че стерилизираните котки живеят по-дълго и са по-здрави от репродуктивно способните, независимо дали живеят навън или в дома Ви. От ветеринарна гледна точка стерилизацията на женските котки се препоръчва, за да се предотврати репродукцията и да се намалят рисковете от заболявания. Животът на стерилизираните котки е два пъти по-дълъг – живеят 14 до 18 години.

 

Кастрираният котарак няма да маркира територията у дома и няма да оставя неприятни миризми. Също така няма да изпитва необходимост да скита и да се бори. Твърди се, че стерилизираните животни стават дебели, мързеливи или депресивни, но истината е, че стават такива поради прекомерно хранене и недостатъчно движение и игра, а не от стерилизацията.

 

Резултатът от кастрацията/стерилизацията всъщност може да бъде по-красив и по-щастлив дом, защото енергията, която котката би изразходвала за търсене на партньор ще се пренасочи към човека и взаимоотношението с него. Намаляването на нивото полови хормони води до промяна в поведението на котките – стават по-спокойни, по-любвеобвилни и нещо много важно – по-често са близо до дома си /ако излизат навън/. Така се намаляват рисковете от заразни болести, някои от които се пренасят и на хората, както и от евентуални инциденти по пътищата.

 

При женските котки стерилизирането е вид превенция за тумор на млечните жлези, инфекции на матката и също така спестява на животното последиците, които носи една бременност. Поради намалената активност след операцията, стерилизираните котки са склонни към напълняване, особено ако се хранят по същия начин, както и преди. За периода след операция и за понататъшно поддържане на кондицията препоръваме специалните храни, съобразени с нуждите на стерилизираните котки, които живеят предимно в къща/апартамент.

 

Кастрацията/стерилизацията е рутинна процедура, която може да се извърши във всяка ветеринарна клиника или кабинет. За безпроблемно пътуване осигурете средство за транспортиране на котката, в което ще се чувства безопасно и сигурно.

 

Старост

Първите признаци на старостта се появяват към десетата година от живота на котката и захващат козината и очите. Козината оредява, белите полета се разширяват, особено около главата. Зрението отслабва, но сенилната катаракта при котките рядко води до ослепяване. Най-видими са промените на зъбите – жълти, с налепи и изхабени. Възрастните котки пият повече вода, по-малко се движат, понякога са нервни и неразположени в резултат на ревматичните болки, промените в ставите и другите старчески симптоми, които им създават проблеми.

Много важно за възрастната котка е да пригодите прехраната към нейните нужди, тъй като обичайната им храна ще затруднява функциите на черния дроб, бъбреците и кръвообращението. MAXI PET предлага голям избор от храни за възрастни котки, с които ще поддържате качеството на живот на Вашият любимец. Би било добре ако котката, която е навършила 12 години, веднъж или два пъти годишно се преглежда от ветеринар. Изследвания на кръвта и урината могат навреме да сигнализират за проблеми, свързани с възрастта, които успешно се регулират с подходяща прехрана. Такава роля има медицинската храна (богат избор от различни производители в нашия център), тъй като е съобразена с конкретните нужди на котката в зависимост от заболяването.

 

Всичко от което се нуждаете за Вашата котка

В магазина ни можете да намерите всичко необходимо за Вашата котка. За да Ви улесним, направихме списък, с който ще бъдете сигурни, че имате всичко, което Ви трябва:

храна за котки                                                            

лакомства за котки

витамини за котки

легло

играчки

драскалка

тоалетна за котки

пясък за котки

лопатка за чистене на тоалетната

купички за храна и вода

четка

нашийник

транспортер

средства за дентална хигиена

паста за помощ при изхвърляне на космени топки

средство за обезпаразитяване