Povratak

Пораснали кучета

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
labrador 270x330

Как да изберем куче

Отличителна черта на кучешкия характер е дълбоката привързаност към хората. Кучето е приятел на човека, който постоянно показва своята любов и лоялност. Винаги ще се зарадва, когато Ви види, по всяко време с радост ще играе с Вас и което е най-ценно, ще провокира Вашата усмивка и добро настроение. Днес е особено ценно това, че кучето Ви принуждава да бъдете активни, кара Ви да се вдигнете от дивана, да се махнете от телевизора и да излезете навън. Не забравяйте, че кучето е живо същество, което има чувства, интелигентност и характерни качества. Чувството му за принадлежност към глутницата обяснява неговата необходимост за живот в йерархична система - готов е да приеме нова група и нов начин на живот, но ще се опита да подобри социалния си статус. В съжителството си с човека, кучето не бива да има статут на водач и затова трябва да бъде възпитано и социализирано. За да постигне това, собственикът трябва да бъде строг и последователен, а в същото време да му дава любов, сигурен и щастлив дом. Грижата за кучето подразбира и определени задължения и затова новият любимец трябва да бъде желан от всички членове на семейството. Доказано е, че кучетата, които растат в мирна и уравновесена среда, стават спокойни, стабилни и любвеобвилни.

 

Спане и настаняване

Кучето обича да спи, но потребностите си за почивка и сън подрежда спрямо собственика си. Дори и по време на дълбок сън, кучето ще реагира на непознат звук или миризма и ще покаже вродените си защитни инстинкти чрез лаене или безпокойство. Поставете леглото му на тихо място и ще му създадете усещане за топлина и сигурност, които ще му осигурят спокоен сън. MAXI PET предлага богат избор на кошници, легла, матраци, постелки и възглавници, които са лесни за поддръжка и подходящи за продължителна употреба.

 

Хранене

Дехидратираната храна със сигурност е най-практична, а същевременно най-пълноценна и осигурява на кучето всички хранителни вещества в необходимите съотношения. В нашия магазин ще откриете голям избор от храни за кучета, произведени от известни производители и в различни ценови категории. Ако изберете супер премиум храни като Brit Care или премиум храни като Allevа, фактът, че кучето ви я очаква с нетърпение, няма разтройство, не повръща и има здрава кожа и козина, потвърждава доброто й качество. Ако искате да преминете от един вид храна на друг, направете го постепенно в период от една до две седмици. Добавяйте нова храна към старата, постепенно увеличавайки количеството на новата, за да не натоварите храносмилателната система на кучето. Висококачествената суха храна, освен че е по-здравословна, води до по-малки и добре формирани изпражнения. Купувайте само храна в оригинална опаковка, не в насипно състояние. Само оригиналната опаковка гарантира качество, декларирано съдържание и правилен срок на годност. Когато избирате храна, уверете се, че тя съответства на възрастта и размера на Вашето куче и, ако е необходимо, на неговите специфични нужди. Препоръчително е възрастните кучета да се хранят два пъти дневно, винаги след разходка или физическа активност. Нека Вашият домашен любимец има собствени съдове за храна и вода. Винаги му осигурявайте достъп до прясна вода за пиене. Кучетата обичат да душат и дъвчат и едва ли ще устоят на тази нужда, понякога и с цената на нежелани последици за Вашето домакинство. В MAXI PET предлагаме голям избор от играчки за дъвчене, някои от тях съдържат витамини, минерали, някои чистят зъбите, а лакомствата като награда за добро поведение са винаги добре дошли.

setnja1 270px

 

Разходка

По оживените улици и градски паркове, винаги водете кучето на повод. Пуснете го свободно в гората или на по-голяма зелена повърхност, далеч от движението. То ще души наоколо, ще си поиграе с листата, ще потича и ще се върне при Вас с надеждата, че и Вие ще си поиграете с него. Не му отказвайте, най-добър контакт с кучето се постига в игрите (например като му хвърляте топка/топче). В MAXI PET ви очаква голям избор на кучешки играчки, изработени точно за тази цел. С тях ще избегнете нараняване от остри клони, пръчки, камъни и т.н. След като се върнете от разходка, измийте кучето в хладка вода – лапите, корема и всички кални части или просто го избършете с кърпа, ако не се е изцапало много.

 

Къпане

Къпете го с шампоан 2-3 пъти годишно. Хигиената на кожата и козината се поддържа чрез ежедневно четкане. В MAXI PET предлагаме различни шампоани, сухи шампоани, мокри кърпички и спрейове, абсорбиращи кърпи, а всеки от тези продукти е полезен по свой начин. Гребен или четка трябва да изберете според дължината и вида на козината. Освен това, в зависимост от породата, някои домашни любимци трябва да бъдат подстригвани. Намерете фризьор, който подстригва кучета от неговата порода. Ако сте достатъчно сръчни, можете и сами да се занимаете с това, в MAXI PET ще намерите машинка за подстригване на кучета.

 

Обучение

Веднъж придобити, добрите навици на кучето трябва да бъдат насърчавани през целия живот. Обучението чрез награждаване е много ефективно ако наградата се дава за добре изпълнена команда или действие. MAXI PET предлага голямо разнообразие от лакомства, само обърнете внимание на дозирането им съгласно инструкциите на опаковката. Научете кучето да бъде социално, но винаги под контрол. Ако от малко свикне с общуването с други хора и животни, ще избегнете евентуални бъдещи проблеми в поведението му. Ако желаете, може да посетите и училище за кучета, където заедно ще преминете през етапите на социализация, образование и ще получите компетентни отговори на въпроси, свързани с поведението на Вашия домашен любимец. Освен това в такива училища създавате отлично взаимоотношение с кучето си, запознавате се и с други собственици. Но, с кучето си трябва да работите сами, обучение без собственика не може да гарантира добър резултат – поведението на кучето може да бъде едно с треньора, а друго у дома.

 

border 270px

 

Болести

Когато Вашето куче, иначе жизнено и весело, стане мълчаливо, летаргично и сънливо, не яде, не го привличат играчки, или пък обратно – стане раздразнително, неспокойно и всичко това без никаква причина и цел, имате основание да се разтревожите за здравословното му състояние и да посетите ветеринарен лекар. В организма му със сигурност са настъпили някакви промени. По време на болест всички процеси в тялото са по-интензивни и по-силни, както можем да забележим по повишената температура и ускорените пулс и дишане. Температурата на здравото куче, в зависимост от размера и възрастта му е между 37.5 и 39ºC, като измерването се прави винаги на отпочинало куче най-малко 1 час след хранене, ректално с обикновен термометър 3-4 минути.

 

Дентална хигиена

Здравите зъби са много важен фактор за цялостното здраве на Вашето куче. Миенето на кучешките зъби се препоръчва за механично отстраняване на плаката. Ежедневното миене на зъбите може да предотврати натрупването на плака по ръба на венците и образуването на гингивит, който води до пародонтит. Четкането на кучешките зъби трябва да започне в ранна възраст, за да може кучето да свикне със самата процедура. Не се препоръчва паста за зъби, каквато употребяват хората, защото нейния вкус е неприятен за кучето и може да го отврати от самата процедура. Кучешката паста за зъби не се изплюва, вкусът й е пригоден за кучета (напр. пилешко) и остатъците от паста могат да се поглъщат.

 

Бременност

Бременността е периодът от заплождането до раждането и трае между 58 и 63 дни, в зависимост от индивидите и породите. Поведението на женската се променя; търси повече нежност, тихи места, не е заинтересована за обичайните си игри. Към края на бременността, яде по-малко, нервна е и започва да търси място за раждане. Освен увеличаването на млечните папили, промените настъпват в целия метаболизъм, така че трябва да се обърне внимание на качеството на храненето. Много важно е приемането на витамини, защото необходимостта от тях в този етап е много по-голяма. В MAXI PET можете да намерите голямо разнообразие от храни, балансирани за нуждите на бременните кучки и голям избор на витамини, чиято форма и вкус е съобразена с индивидуалните потребности. Често срещана при женските кучета е и т.нар. фалшива бременност, настъпваща приблизително 2 месеца след разгонването. Това психологическо разстройство води до състояние, силно наподобяващо истинска бременност; започва секреция на мляко, кучето подготвя леглото си, носи играчки и ги обгрижва като свои бебета.

 

Разгонване

Женското кученце сексуално узрява на възраст от 6-9 месеца, когато се появи първото разгонване. Разгонване се нарича видимата фаза на половия/естрален цикъл и се случва 2-3 пъти годишно в продължение на 3 седмици. Първите 7-9 дни от този период се наблюдава леко кървене. Най-очевидните признаци са в промяната на поведението. Женското куче се чувства разтревожено, отмества опашката си настрани, когато усети куче, скимти, вие и иска да избяга. Разходките в този етап са проблематични поради привличането на мъжките кучета и опитите им да я качат. MAXI PET предлага разнообразни ресурси, които ще ви помогнат да преодолеете този период без големи проблеми, както и подходящи гащички.

 

Ваксинация

Ваксинирането е изключително важно за здравето на кучетата. Първата ваксинация се извършва на възраст от 8-9 седмици, втората – с навършени 12 седмица. Кучетата не бива да излизат на разходка или да са в контакт с други кучета поне 14 дни след последната ваксинация срещу инфекциозни заболявания. Съгласно закона, на кученцата трябва да се постави и микро чип, което е най-добре да се направи при първата ваксинация. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар относно графика на ваксинации. След извършване на редовните ваксинации за малки кученца, възрастното куче трябва да бъде реваксинирано веднъж годишно срещу морбили, хепатит, лептоспироза и паравироза. Задължителната ваксинация срещу бяс за всички кучета на възраст над три месеца, се прилага от 1 януари до 31 март, а извън този период - за всички нови кучета над три месеца.

Running Dog 270x330px

 

Обезпаразитяване

Голяма заплаха за кученцата представляват кръглите глисти, които може да се пренесат от майката през плацентата или кърмата. Симптомите на инфекцията са подуто коремче и разтройство. На кученцата трябва да се дават хапчета са вътрешно обезпаразитяване на всеки две седмици от 3 до 12 седмична възраст и след това на всеки четири седмици - до 6 месечна възраст. Кученцата могат да се заразят и с други чревни паразити, най-често с тении. Чистенето от тении обикновено се прави при ваксинацията против бяс. Препоръчително е 3-4 пъти годишно да се прави вътрешно обезпаразитяване. Бълхата е междинен гостоприемник на малката кучешка тения и е потенциален източник на зараза за кученцата. Затова е важна профилактиката против бълхи. MAXI PET предлага ефективни препарати за външно обезпаразитяване на кучета под формата на кремове, таблетки и практични ампули.

 

Кастриране/стерилизиране

Проучванията показват, че кастрираните животни живеят по-дълго и по-здравословно, отколкото репродуктивните. От ветеринарна гледна точка кастрирането се препоръчва, за да се предотврати репродукцията и да се намалят рисковете от заболявания. Твърди се, че стерилизираните животни стават дебели, мързеливи или депресивни, но истината е, че стават такива поради прекомерно хранене и недостатъчно движение и игра, а не от стерилизацията. За периода на постоперативно възстановяване и за поддържане на по-нататъшна кондиция препоръчваме храните, които са съобразени със специфичните нужди на стерилизираните кучета. Кастрацията/стерилизацията е рутинна процедура, която може да се извърши във всяка ветеринарна клиника или кабинет.

 

Бълхи и кърлежи

Бълхите хапят и се хранят с кръв, причинявайки сърбеж и кожни раздразнения, които могат да доведат до сериозни здравословни проблеми. Има много начини за контрол на популацията от бълхи:

• Ампула - най-ефективен начин за превенция; малко течност, поставена по врата на кучето ще унищожи бълхите,

• Таблетки за дъвчене против бълхи и кърлежи – лесен начин на употреба и дълготраен ефект,

• Прах – ефективен при редовна употреба и добро разтриване в кожата,

• Спрейове – отличен начин за унищожаване на бълхи и кърлежи и подходящ за употреба при малки кученца - на възраст над 10 дни,

• Шампоан - къпане с инсектициден ефект.

Кучето може да бъде нападнато от бълхи навсякъде. За да ги елиминирате, освен кучето, трябва да третирате и цялата къща - килими, завеси, паркет, завивки, кучешкото легло. Много е важно да лекувате кучето едновременно срещу вътрешните и външните паразити, тъй като бълхите могат да бъдат носители на тения. Ако имате повече животни в къщата, третирайте всички едновременно срещу паразити.

Освен бълхите, кърлежите също представляват опасност за кученцата. Кърлежите са външни паразити, които се хранят с кръв и могат да бъдат преносители на опасни заразни болести. Като средство за защита се прилагат спрейове, ампули, нашийници против паразити и т.н. Средствата против външни паразити най-често са с широк спектър на действие и могат да се използват и против бълхи и против кърлежи.

Можете да извадите кърлежа със специална пинсета, каквато ще намерите в нашия магазин. Задължително извадете целия кърлеж. Не го дръпвайте с пинсетата, най-напред леко го завъртете. Може да употребите и някой от инсектицидите, които са безопасни за кучета и да оставите кърлежа да отпадне сам. Можете да използвате и стария трик с олио или алкохол. Всеки 3 до 6 месеца почиствайте домашния си любимец от чревните паразити, а ежемесечно от кърлежи, бълхи и други външни паразити.

 

Всичко, от което се нуждаете за вашето куче

В MAXI PET можете да намерите всичко за Вашето куче. За да ви улесним, направихме списък, с който ще бъдете сигурни, че имате всичко, което Ви е необходимо:

• храна за кучета

• лакомства

• средство за защита от бълхи и кърлежи

• легло

• играчки

• нашийник

• повод

• медальон за идентификация

• средства за периода на разгонване

• шампоан за кучета

четка, гребен

• четка и паста за зъби

• купичка за храна и вода

• къщичка за кучета (в случай, че кучето ще живее на двора)

• Чанти

• постелка за автомобил

облекло