Povratak

Розела

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
rozela3

Твоето животно ли съм?

Розела са папагали с прекрасни цветове, приятен глас и много издръжлив организъм. Затова често са избирани за домашни любимци. Много активни птици са и добри летци. Обичат да си играят, да се катерят и да гризкат. Когато се оформят партньорски двойки, отглеждането им става лесно. В природата правят гнезда в дупки по дърветата. Средно живеят около 30 години.

 

Откъде идвам?

Розела произхожда от югоизточните части на Австралия. Населява райони в саваните, а в последно време все по-често е възможно да бъдат намерени и в градовете и околностите им. Благодарение на хората, през 19 век тези птици са се заселили и в района на Нова Зеландия, където е отгледан и един по-едър вид от тези папагали – Golden-mantled Rozela.

 

Къде обичам да живея?

Розела не се нуждае от особено голяма волиера за живеене и чифтосване. За размера на волиерата важи правилото, че колкото е по-дълга и по-голяма, толкова по-щастлива ще е розелата. Но във всеки случай, по-голяма волиера е необходима, когато в нея се отглеждат няколко чифта птици. В по-голямата волиера съжителството е по-спокойно, защото няма ревност и борба за територия, особено между родители и потомци. Волиерата в закрито пространство /апартамент, къща/ би трябвало да е с размери 120 х 80 х 170 см, с отдалеченост между пречките около 15 мм. Дъното най-често се покрива с пясък за птици или подобен материал.

 

Как да се отнасяш към мен?

Общо взето, по-младите птици се научават по-лесно да говорят от старите. Розелата може да се научи да имитира човешки говор /макар и относително малък брой думи/ и различни други звуци, което в голяма степен зависи от самия характер на птицата и от Вашата упоритост. Това изисква доста труд и търпение. Както и много други породи папагали, те най-често повтарят думите без да е свързано със ситуацията или случая /казва се: повтаря като папагал/. За да е по-успешно обучението на розелата, желателно е то да започне колкото е възможно по-рано.

 

колкото е възможно по-рано. Един от най-важните фактори е времето, прекарано с папагала. Според някои данни, птиците помнят най-добре рано сутрин, затова им посвещавайте най-много време през тази част от деня. Колкото повече време прекарвате с папагала, толкова по-големи са шансовете да „проговори“. По време на ученето на думи е желателно да се повтарят прости думи от няколко звука или срички /например, чао, бобо, кики .../. За да е по-успешно обучението, трябва задължително да пускате папагала да лети свободно и да прекарва доста време на Вашето рамо.

 

Какво обичам да ям?

Храната на розела се състои от твърди зърна, смес за малки и средни папагали /в зависимост от вида розела/. Хранителните добавки са много важни, а можете да ги слагате и в отделен съд. Плодовите добавки включват: ябълка, банан, круши, череши, портокал, пъпеш, нар, праскова и плодове със зрънца. Като давате сезонни плодове и зеленчуци, имитирате условията в природата, а по този начин и самия сезон на чифтосването. От зеленчуците могат да ядат: спанак, моркови, салата, сладка царевица, боб... От време на време могат да се предлагат протеинови добавки, а по време на чифтосване това е задължително. Някои от храните с високо съдържание на протеини са твърдо сварените яйца, фъстъците, прясното сирене. Витамините се добавят във водата за пиене или в храната 2-3 пъти седмично, а всекидневно - в сезона на чифтосването, както и на смяната на перата. Минералите или костите от сепия са важни за техния клюн. Пясъкът за птици и парченцата от миди им осигуряват необходимите минерали.

 

rozela

Поддържай ме здрав и във форма

Както при повечето птици, симптоми на заболяване са: подпухване, апатия, отказ от храна и вода, разстройство, повръщане, кихане, сълзливи очи, незаинтересованост към заобикалящата ги среда, нарушаване на равновесието... Ако Вашата розела показва някой от посочените симптоми, задължително потърсете съвет от ветеринар.

 

Здраве

Розелата е здрава, когато:

- очите не са насълзени и са широко отворени

- перата са чисти и подредени, а ноктите не са прекалено дълги

- няма промяна в цвета и консистенцията на изпражненията

- има чисти и сухи ноздри

- nema vidljivih otoka niti povreda

- няма видими отоци и наранявания

- жизнерадостна е и има добър апетит

 

Размножаване

Двойката розела се нуждае от две гнезда, между които да избира. Когато изберат гнездо, женската ще снесе 4-9 яйца, по правило 5, кръгли и бели на цвят. Женската мъти яйцата, а мъжкарят я храни. Мъжкарите прекарват голяма част от времето до женската и по време на инкубацията на яйцата, макар че нощите не ги прекарват до тях. По време на инкубация не е препоръчително да бъде обезпокоявано гнездото. Освен това, женските въобще не позволяват човек да се приближи до яйцата, при първи признаци на приближаване се надвесват закрилнически над яйцата или малките и „защитават“ гнездото с разперени крила. Такъв вид поведение не позволява да се види добре гнездото, а всяко обезпокояване представлява потенциална опасност за малките и яйцата /нараняване, счупване/. Малките птичета се излюпват след 18-20 дена и напускат гнездото на възраст от 5 седмици. Препоръчва се отделяне на младите от родителите около месец, след като са станали самостоятелни.

 

самостоятелни. В първите години на чифтосване плодовитостта варира - от едно от пет до три от четири яйца. Във втората година на чифтосване плодовитостта е 100%. Сезонът на чифтосване на розелите започва през август и продължава до януари. В средата на юли е необходимо да им се сложи във волиерата материал за построяване на гнездо /груба трева, клонки.../. Щом мястото за гнездене е избрано, поставете мъжкаря във волиерата при женската, за да видите дали го е приела. Признаците за приемане на мъжкаря са много явни /мърдане на опашката, спускане на крилата, съпроводено с нежни звуци/. Бързо след това ще има хранене на женската от мъжкаря, а след това и чифтосване. При някои задружни двойки храненето е нормално в продължение на цяла година, но това не е често явление.

 

Обичам ли компания?

Розела не може да се отглежда с други породи птици, защото е възможно да бъдат доста агресивни към тях. Добре си съжителстват помежду си. За опитомяването им е необходимо да се положат доста усилия и труд.

 

Списък за покупки

  • Информационна листовка за розела
  • по-голям кафез /мин. 70 х 40 х 60 см/
  • пречки за кацане
  • хранилка
  • поилка
  • различни играчки
  • готова храна за малки и средно големи папагали /в зависимост от породата розела/
  • лакомства
  • витамини
  • кости от сепия