Povratak

Студеноводни риби

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
akvarij

Занимаването с акваристика изисква много любов и преданост. Тя е едно от най-старите човешки хобита. Задълбочените проучвания в тази област – оборудване, технически условия, видове рибки и растителност – превърнаха акваристиката в много комплексно хоби. И макар, че изисква сериозен ангажимент, всъщност е доста полезно занимание.

  

Сладководен студеноводен аквариум

 

Студеноводният аквариум е най-честият избор на начинаещите акваристи. Аквариумите могат да бъдат и малки (10л и повече), но в целия си блясък студеноводните риби се изтъкват само в по-големите аквариуми.

 

За студеноводните акваруми е необходима по-ниска температура на водата (около 18 °C), за предпочитане е и по-твърда вода – с ниво на pH между 6,0 i 7,5. Осветлението може/трябва да бъде по-дискретно от онова в тропическите аквариуми.

Най-красивият елемент във всеки аквариум, включително и в студеноводния, са неговите обитатели. Под „златни рибки“ спадат различни вариации на Carassius auratus auratus, като например шлаер („обикновена“), шлаер небесно око, лъвска глава, червена шапка /танчу/, ветрилна опашка /руйкин/, телескоп и много други. Всяка от споменатите породи има различни цветови варианти /калико, червени, червено-бели, трицветни и т.н./

 

Отглеждането на златни рибки датира от дълбока древност, започнало е в Месопотамия през 2300 г. пр.н.е. , а съществуват твърдения, че в древен Китай са се отглеждали и преди това. С течение на времето и след дълготрайни селекции са развити вариации, които пленяват погледа с красотата си. Акваристиката, каквато познаваме днес, се формира през 19. век в Англия, откъдето се разпространява по целия свят.

 

Студеноводният аквариум ще бъде по-красив и привлекателен ако го оборудвате с различни декорации, грунд, фон и евентуално с живи растения. Макар че изборът на декорацията е произволен, добре е да употребявате природни материали от типа на корени, камъни, черупки от кокосов орех. На много места се предлагат специализирани декорации за аквариуми, които могат да задоволят всеки вкус. В крайна сметка, естетиката на аквариума е произволна, съответства на интериора, в който се намира и отразява специфичния вкус и предпочитанията на собственика и останалите жители.