Povratak

Тропически риби

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ribe

Занимаването с акваристика изисква много любов и преданост. Акваристиката е едно от най- старите човешки хобита. Задълбочените проучвания в тази област – оборудване, технически условия, видове рибки и растителност – превърнаха акваристиката в много комплексно хоби. И макар че изисква сериозен ангажимент, всъщност е доста полезно занимание.

 

Сладководен тропически аквариум

 

Оборудването на тропически аквариум е доста комплексна задача, но с добро желание, познаване и съобразяване с основните правила на акваристиката, както и с използването на аксесоари, които днес са лесно достъпни, не е прекалено трудна.

 

Сладководният тропически аквариум е често срещан в модерните домове, в различни частни и обществени помещения. Освен, че са много красиви, добре оборудваните тропически аквариуми имат и доказан терапевтичен ефект.

 

Палетите от цветове, които създават обитателите на аквариума /рибки и растения/ ще оживят всяко помещение.

 

Подреждането на тропически аквариум изисква внимателно комбиниране на рибите и растенията. Предлагат се различни видове и затова е необходимо предварително да се проучи кои комбинации риби и растения са компатибилни, за да се избегнат евентуални проблеми.

 

Тропическите аквариуми се делят на няколко главни групи и много подгрупи. Няма два еднакви аквариума, всеки е специфичен, не може да бъде повторен, не може да се копира. Най-общо се делят на аквариуми с живораждащи риби /гупи, плати, молинезии, хелери/, шаранови /барбуси/, тетри /кардинал, конго тетра, лимонена тетра, серпа/, цихлиди /африкански и американски/ или на аквариуми, които се стремят да пресъздадат определени географски биотопи като например езерото Малави или Танганайка с многобройните видове прекрасни цихлиди, амазонски биотопи /различни американски цихлиди, живораждащи и тетри/, биотопи от югоизточна Азия /барбуси, данио, ботия/ и др.

 

Тропическите рибки са по-пъстри и по-цветни от студеноводните и поради това техните аквариуми дават възможност за повече творчество и по-голямо разнообразие в подреждането на аквариумното пространство. Красотата на тропическия аквариум със сигурност ще привлече вниманието на всеки.

 

За разлика от студеноводните аквариуми, тропическите изискват малко повече оборудване. Нещата, без които не можете са нагревател, филтър, въздушна помпа и осветление. В тези аквариуми живеят риби от различни биотопове, затова биологичните и физико-химичните параметри, които са им необходими за живот, са много различни. Основната разлика между тропическите и студеноводните аквариуми е температурата на водата, която трябва да бъде около 25°C.