Povratak

Хамстер

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
hrcak 270x330px

Твоето животно ли съм?

Хамстерът е идеален домашен любимец. Не се нуждае от много място и лесно се отглежда. Активен е нощем, през деня спи. Хамстерите са весели и игриви животинки. Подходящи са за по-големи деца, които могат да се грижат за тях. Очакваната продължителност на живота им е 2-3 години. Хамстерът е идеален домашен любимец за ученици, които чрез общуване с него и проучаване на неговите навици, влизат в пряк контакт с природата и някои нейни процеси.

 

Откъде идвам?
Произходът на хамстера зависи от вида му. Основните видове са: сирийски или златен хамстер (Сирия), руски (Централна Азия, Северна Русия, Монголия), китайски (Монголия и Северен Китай), сибирски (Източен Казахстан, Северозападна Русия).

Къде обичам да живея?
Новият дом на хамстера трябва да има поне 60 x 50 x 40 см. В клетката трябва да има къщичка, бутилка с вода, купичка за храна, колело, както и други играчки за гризачи. Най-добре е да купите готова постелка за хамстер. Мястото, където ходи на тоалетна, трябва да се почиства всеки ден, а самата клетка веднъж седмично. Когато чистите клетката, почистващото средство трябва да се измие много добре. Клетката трябва да е на стабилно място, за да се предотврати падане. Топлината от пряка слънчева светлина или радиатор, течение, висока влажност и цигарен дим могат да увредят здравето на хамстера.

 

Как да се отнасяш с мен?
Дайте на новия си любимец няколко дни за адаптация към новата среда, хората и миризмите. Взимайте го в ръце, когато е буден. Сложете в ръцете си парченце храна, за да го привлечете. Дръжте го така, че да се чувства стабилно в шепите Ви. Особено внимателни трябва да бъдат малките деца, за да не го изпуснат. Хамстерите понякога са много бързи, затова бъдете внимателни, докато свикнете да го държите.

Какво обичам да ям?
Ядат разнообразна храна: готови храни за хамстери, ябълки, глухарче, цикория, банани, лешници. Много е важно винаги да имат прясна вода. Ежедневното количество балансирана храна, необходимо за сирийския хамстер, е около 20 гр. (една голяма лъжица), а за китайския - около 5 гр. (една малка лъжичка). За редовно острене на зъбите, сложете в клетката парченца дърво (ясен, липа, ябълка, леска ) или готови лакомства за дъвчене, които можете да купите в магазина за домашни любимци. Камъкът за гризачи е полезен и за зъбите и като източник на минерали. Остатъци от човешката храна и захарта са вредни за здравето на хамстерите.

hrcak ruke 270x330px

 

Поддържай ме здрав и във форма
Ако забележите, че Вашия хамстер няма апетит, има разтройство, кашлица или му тече носа, потърсете помощ от ветеринарния лекар. Стресът и развалената храна могат да бъдат причина за стомашно разстройство. Всеки ден изхвърляйте старата храна от клетката и избягвайте създаването на стресови ситуации.

 

Здраве
Хамстерът е здрав, когато:
- се движи бързо и енергично
- козината около муцунката, очите и ануса е чиста
- козината е гъста
- няма проблеми с дишането (диша тихо)
- няма видими наранявания

 

Размножаване
Хамстерът се рамножава по-бързо от другите бозайници. Женските могат да се размножават след шестата седмица. Бременността трае около 16 дни. Раждат се около 6 хамстерчета, но е възможно да се родят от 2 до 15. Очите на малките се отварят след 10-15 дни. След 4. седмица могат да се отделят от майката, а след 3 месеца са напълно пораснали. Трябва да споменем, че сирийските (златни) хамстери не бива да се държат заедно. За чифтосване женската се слага временно в клетката на мъжкия и не се оставя без надзор. При останалите видове хамстери мъжките и женските могат да съжителстват.

 

Обичам ли компания?
Сирийският хамстер е единак и обича да е сам. Китайските, сибирски и руски хамстери предпочитат живота по двойки, но сексуално зрелите хамстери от различен пол вероятно ще се размножават по няколко пъти годишно. Ако съжителстват еднополови хамстери, с времето ще се развие нужда от доминация и поради възможна проява на агресия, трябва да бъдат наблюдавани, а при необходимост и разделени. Ако искате да имате няколко хамстера в една клетка, препоръчително е да бъдат от едно и също гнездо, защото вече ще се познават.

 

Списък за покупки: