Povratak

Чинчила

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
cincila

Твоето животно ли съм?

Чинчилите са нощни животни и това ги прави идеален избор за работещо семейство, чиито членове се прибират у дома вечер. В зависимост от вида си, чинчилите имат много различни характери. Някои са нежни и тихи, други са истински малки диктатори. Изключително са интелигентни. Продължителността на живота им е 15-20 години.

 

Откъде идвам?
Произходът на чинчилата са южноамерикаските Анди. В началото на 20-ти век са пренесени в САЩ и Канада, където се превръщат в популярни и обичани домашни любимци. В Европа са дошлш едва в средата на миналия век.

 

Къде обичам да живея?
Поради изключително гъстата им козина, не се препоръчва клетката да се държи при температура над 25ºC. Избягвайте течение и пряка слънчева светлина.

Тъй като чинчилите спят през деня, клетката трябва да е на тихо място. Трябва да е просторна, по възможност и висока, тъй като тези животинки обичат да се катерят. Не трябва да е от пластмаса, защото ще я изгризат. Същото важи и за съдовете за храна и вода. Поставете в клетката на чинчилата къщичка, в която ще намери спокойствие, когато поиска. Сложете постелка за чинчила и редовно я почиствайте. Обезателно прибавете плодови клончета, които ще гризка (ябълки, круши, лешници), готови лакомства и играчки. Веднъж или два пъти седмично осигурете на своя любимец прашна баня (ваничка със специален прах за къпане).

Как да се отнасяш с мен?
Чинчилите трябва да имат достатъчно време за адаптиране. При първата Ви среща с тях би било добре да се приближите бавно и говорите тихо, за да не ги уплашите. Позволете им да Ви подушат малко. Поставете ръцете си в клетката и изчакайте докато Вашата чинчила открие новия „клон“ за катерене. Можете да поставите и няколко стафиди, за да я накарате да се изкачи до тях. След няколко дни чинчилата ще свикне с ръката Ви. Тогава можете да отворите клетката и да й дадете възможност да се покатери до рамото Ви. Наградете я със стафидка. Ако искате да я подържите, не я дърпайте и не я вдигайте за козината, внимателно я обвийте с ръце. Чинчилата обожава прашните бани, така че ако не иска да се върне в клетката, сложете й прях във ваничката, веднага ще скочи в нея. Така можете да я прехвърлите в клетката. Никога не я ловете агресивно.

Какво обичам да ям?
Предложете й готова храна за чинчили, сено, лист от цикория или от глухарче, ябълка, сухи плодове, кайсия... и обезателно вода. Най-добре е да я храните вечер, когато е будна и активна.

 

cincila2

Поддържай ме здрава и във форма
Обикновено чинчилите, за които се полагат грижи, нямат проблеми със здравето. Ако забележите промяна в гъстотата на изпражненията, опадане на козината или влажни очи, посъветвайте се с ветеринарен лекар. Направете го и в случай, че Вашата чинчила се държи необичайно, ако спи и през нощта, ако е прекалено тиха, ако не се храни...


Здраве 
Чинчилата е здрава, когато:
- е активна, енергична и има добър апетит
- има бистри, сияйни очи и суха муцунка
- iима гъста козина
- има нормални изпражнения

 

Размножаване
Чинчилата може да се размножава след шестия месец, но би било добре да стане на една година. Обикновено се размножава три пъти годишно и ражда от 1 до 4 малки. Бременността продължава 109 – 120 дни.


Обичам ли компания?

Ако им се обръща достатъчно внимание, чинчилите могат да живеят сами. Тогава Вие ставате нейната друга чинчила. Ако от малка живее в двойка, съжителството ще бъде безпроблемно. Бъдете много внимателни ако запознавате две или повече пораснали чинчили, могат да бъдат агресивни. Не я оставяйте с други домашни любимци, защото могат да я наранят по време на игра.


Обичам ли компания?
Ако им се обръща достатъчно внимание, чинчилите могат да живеят сами. Тогава Вие ставате нейната друга чинчила. Ако от малка живее в двойка, съжителството ще бъде безпроблемно. Бъдете много внимателни ако запознавате две или повече пораснали чинчили, могат да бъдат агресивни. Не я оставяйте с други домашни любимци, защото могат да я наранят по време на игра.

 

Списък за покупки